Amerikaanse sancties 4 Oekraïners voor samenwerking met Rusland om Oekraïne te destabiliseren

Rusland Oekraïne Nachrichten

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft donderdag sancties aangekondigd tegen vier huidige en voormalige Oekraïense regeringsfunctionarissen voor hun betrokkenheid bij “door de Russische regering geleide beïnvloedingsactiviteiten” in het land, waaronder het verzamelen van gevoelige informatie over de kritieke infrastructuur.

Het agentschap zei dat de vier personen betrokken waren in verschillende rollen als onderdeel van een gezamenlijke invloedscampagne om de natie te destabiliseren, terwijl ze ook de Russische nationale veiligheidsautoriteit, de Federale Veiligheidsdienst (FSB), beschuldigden van het rekruteren van Oekraïners op sleutelposities om instabiliteit te creëren.

Twee van de functionarissen, Taras Kozak en Oleh Voloshyn, zouden hebben gewerkt om valse verhalen te versterken en het vertrouwen in de Oekraïense regering te ondermijnen, terwijl Vladimir Sivkovich, voormalig adjunct-secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, probeerde steun voor Oekraïne op te bouwen om de Krim officieel aan Rusland af te staan.

“Rusland heeft zijn inlichtingendiensten opdracht gegeven om huidige en voormalige Oekraïense regeringsfunctionarissen te rekruteren om zich voor te bereiden op de overname van de regering van Oekraïne en om de kritieke infrastructuur van Oekraïne te controleren met een bezettende Russische troepenmacht”, aldus het ministerie van Financiën. zei.

Volodymyr Oliynyk, de vierde Oekraïense functionaris die wordt gesanctioneerd, trad in 2021 samen met de FSB op om informatie te verzamelen met betrekking tot kritieke infrastructuur in het land, die vervolgens door door Rusland gesteunde staatshackers werd gebruikt om een ​​cyberoorlog tegen het land te voeren.

“Terwijl Rusland brede cyberoperaties heeft uitgevoerd tegen kritieke infrastructuur, heeft het zich gefocust op het verstoren van één kritieke infrastructuursector in het bijzonder: de Oekraïense energiesector”, voegde het ministerie van Financiën toe.

De sancties komen te midden van toenemende spanningen dat Rusland zich voorbereidt op een mogelijke invasie van Oekraïne, en bijna een week nadat niet minder dan 70 Oekraïense overheidsinstanties en organisaties uit de particuliere sector het slachtoffer werden van een gecoördineerde digitale aanval waarbij de websites werden beschadigd en destructieve malware werd ingezet.

David
Rate author
Hackarizona