Een gratis oplossing om uw bedrijf te beschermen tegen de 6 grootste cyberbedreigingen in 2022

Les plus grandes cybermenaces Nachrichten

De afgelopen jaren is het landschap van cyberbeveiligingsdreigingen steeds complexer en gevaarlijker geworden. De online wereld zit nu vol met datadieven, afpersers en zelfs statelijke actoren die misbruik willen maken van kwetsbaarheden in de digitale verdediging van bedrijven.

En helaas – de slechteriken hebben op dit moment de overhand. Een deel van de reden daarvoor is de gevolgen van de snelle digitalisering die noodzakelijk is gemaakt door de COVID-19-pandemie.

Volgens onderzoek over het onderwerp, meer dan de helft van de bedrijven de risico’s van die digitalisering nog niet hebben gemitigeerd. En als je daar een aanhoudend tekort aan cyberbeveiligingsmedewerkers aan toevoegt, krijg je een angstaanjagende situatie.

Maar bedrijven zijn niet machteloos. Er zijn tal van dingen die ze kunnen doen om hun verdediging te verbeteren als ze cyberrisico’s willen verkleinen. En het beste van alles is dat sommige van die opties hen niets kosten.

Een goed voorbeeld daarvan is het open-source beveiligingsplatform Wazuh. Het biedt bedrijven een gratis oplossing voor de volgende zes belangrijkste cyberbedreigingen – en nog wat.

Ransomware en malware

Van alle digitale bedreigingen waarmee bedrijven nu worden geconfronteerd, is er één waarvan de meeste experts het erover eens zijn dat deze de meest urgente is. Het is de dreiging van ransomware. Ransomware is een type malware dat is ontworpen om bedrijfssystemen en gegevens te gijzelen met behulp van geavanceerde coderingstechnologie.

Zodra het in een bedrijfsnetwerk terechtkomt, zal het waardevolle gegevens versleutelen en betaling eisen om toegang tot die gegevens aan het bedrijf terug te geven.

Grootste cyberbedreigingen

Het probleem is: er is nooit enige garantie dat een betaling ertoe leidt dat de gegevens worden vrijgegeven. En 80% van de bedrijven die betalen om hun gegevens terug te krijgen, wordt uiteindelijk opnieuw getarget voor een tweede aanval. Dus de enige trefzekere manier om met ransomware om te gaan, is om het in de eerste plaats te vermijden. En dat is het eerste waar Wazuh bij kan helpen.

Er zijn een paar manieren waarop Wazuh dit doet op de machines waarop het draait. Ten eerste gebruikt het een module “Scanless Vulnerability Detection” die werkt met een CVE-database (Common Vulnerabilities and Exposures) om te zoeken naar kwetsbaarheden in de software en hardware. Vervolgens zoekt het naar verkeerde configuraties waardoor kwaadaardige software zich zou kunnen verspreiden. En tot slot voert het bestandssysteembewaking uit met behulp van de “Controle van bestandsintegriteit” om in realtime te zoeken naar de veelbetekenende tekenen van een ransomware-aanval.

Netwerkgebaseerde inbraken

Een van de redenen waarom bedreigingen zoals ransomware, backdoor en malware zo gevaarlijk zijn, is hun vermogen om zich te verspreiden binnen een gecompromitteerd bedrijfsnetwerk. Dat betekent dat een beveiligingsfout op een enkele machine kan leiden tot een bedrijfsbrede cyberaanval. En de enige manier om zoiets te herkennen, is door het netwerkverkeer in de gaten te houden om te zoeken naar ongebruikelijke activiteiten.

Wazuh doet dit door te integreren met een andere toonaangevende open-sourceoplossing genaamd Suricata. Het is een geavanceerd platform voor inbraakdetectie, preventie en netwerkbeveiliging dat cyberaanvallen kan detecteren en stoppen. En met de toevoeging van een ander gratis onderdeel – UilH — netwerkbeheerders kunnen een volledige visualisatie van het netwerkgebruik zien om potentiële bedreigingen te herkennen voordat ze echte schade kunnen aanrichten.

Kwetsbare en verouderde software

Geloof het of niet, de meeste cyberaanvallen maken gebruik van kwetsbaarheden waarvan softwareleveranciers al op de hoogte zijn. De reden dat ze dat kunnen, is het feit dat computergebruikers – en met name zakelijke gebruikers – hun software niet zo goed up-to-date houden. En alleen al door dat te doen, kunnen bedrijven een onmiddellijke upgrade van hun cyberbeveiliging krijgen.

Wazuh helpt hen daarbij door netwerkbrede kwetsbaarheidsscans uit te voeren die bekende beveiligingsfouten kunnen identificeren. En via een enkele interface identificeert het ontbrekende beveiligingspatches die de problemen zullen oplossen indien beschikbaar. Dat maakt het voor beheerders gemakkelijker om bekende kwetsbaarheden te patchen en bij te houden waarvoor nog geen patches beschikbaar zijn.

DDoS-aanvallen

Een andere veelvoorkomende cyberdreiging is het gebruik van internetverkeer om een ​​gericht systeem of netwerk te verlammen.

Het staat bekend als een gedistribueerde denial of service (DDoS)-aanval en hoewel het niet typisch destructief is, kan het leiden tot urenlange downtime voor een doelwit. Cybercriminelen voeren dergelijke aanvallen uit door gebruik te maken van de kracht van duizenden gecompromitteerde computers en apparaten om een ​​golf van zinloos internetverkeer naar hun doelwit te sturen.

Grootste cyberbedreigingen

Uiteindelijk heeft het getroffen systeem geen middelen meer om ermee om te gaan en wordt het effectief offline geslagen.

Er zijn ingebouwde kant-en-klare regels in Wazuh die brute-force- en DDoS-aanvallen kunnen identificeren door meerdere authenticatiefoutgebeurtenissen te correleren. Op deze manier kan het platform netwerkbeheerders helpen om lopende DDoS-aanvallen te kortsluiten en brute-force hackpogingen gericht op open SSH- en RDP-poorten te stoppen.

Datalekken

Een van de grootste cyberdreigingen waarmee bedrijven dagelijks te maken hebben, is de kans dat hun bedrijfseigen of andere gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen.

Soms gebeurt het wanneer een ongeautoriseerde gebruiker toegang krijgt tot een beveiligd systeem en gegevens exfiltreert. En andere keren gebeurt het door de onvoorzichtigheid – of boosaardigheid – van een werknemer of een andere insider.

Om zich tegen het eerste te beschermen, heeft Wazuh een reeks realtime bewakingsfuncties die ongeautoriseerde toegang kunnen detecteren via aangepaste regels, en managers waarschuwen wanneer kwaadaardige opdrachten worden uitgevoerd. En om dit laatste te voorkomen, kan het het gebruik van externe opslagapparaten zoals USB-drives en dergelijke door werknemers controleren om beheerders te helpen het gegevensbeveiligingsbeleid van het bedrijf af te dwingen. Het kan zelfs controles uitvoeren op elk gebruik van de opdrachtregel door geautoriseerde gebruikers, om te zoeken naar pogingen om GUI-gebaseerde beperkingen op gegevenstoegang te omzeilen.

Naleving van de regelgeving

Cybercriminelen zijn niet de enige digitale dreiging waarmee bedrijven te maken hebben. Ze kunnen ook gevolgen ondervinden van het niet naleven van de wettelijke normen waaraan ze onderworpen zijn. En naarmate het aantal van die normen blijft groeien, neemt ook de last waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het garanderen van hun naleving toe.

Het goede nieuws is dat Wazuh is gebouwd met het oog op naleving. De ingebouwde detectie- en logboekregels zijn gekoppeld aan verschillende belangrijke nalevingsvereisten. Dat betekent dat het automatisch compliance-informatie kan toevoegen aan de waarschuwingen die het genereert.

De regelgevende kaders die het out-of-the-box ondersteunt, zijn onder meer:

  • Criteria voor vertrouwensdiensten (TSC SOC2)
  • Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS)
  • NIST speciale publicatie 800-53 (NIST 800-53)
  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
  • Gids voor goede praktijken 13 (GPG13)
  • Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA)

Deze functies helpen beheerders bij de complexe taak van naleving en bij het voldoen aan hun rapportagevereisten indien nodig.

Het komt neer op

Het landschap van cyberdreigingen blijft zich ontwikkelen en vormt een steeds grotere beveiligingsuitdaging voor bedrijven. En om die reden moeten ze alle middelen gebruiken die ze tot hun beschikking hebben om zichzelf te verdedigen.

Gelukkig biedt Wazuh bedrijven een geavanceerd beveiligingsplatform zonder dat er enorme investeringen in technologie nodig zijn. En gezien zijn veelzijdigheid, zou het een go-to-oplossing moeten zijn voor elke zakelijke race om de uitdaging van moderne cyberbeveiliging aan te gaan.

Als je het nog niet hebt geprobeerd, zou je dat moeten doen. Wazuh is een volledig open-source oplossing die gratis te downloaden en gebruiksvriendelijk is. Er is ook uitgebreide documentatie die de functies, mogelijkheden en gebruik beschrijft.

David
Rate author
Hackarizona