Een Amerikaanse rechtbank heeft de voormalige Ethereum-ontwikkelaar veroordeeld Virgil Griffith tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf en een boete van $ 100.000 betalen voor samenzwering met Noord-Korea om cryptocurrencies te helpen gebruiken om sancties tegen het land te omzeilen.
“Het lijdt geen twijfel dat Noord-Korea een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt voor onze natie, en het regime heeft keer op keer laten zien dat het voor niets zal stoppen om onze wetten te negeren in zijn eigen voordeel”, aldus advocaat Damian Williams. zei in een verklaring.
De veroordeling komt meer dan zes maanden na Griffith pleitte schuldig het schenden van de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) door technisch advies te geven aan het kluizenaarskoninkrijk met betrekking tot het gebruik van digitale valuta om economische beperkingen te omzeilen. Griffith werd in november 2019 gearresteerd.
Van Noord-Korea is bekend dat het vertrouwt op cryptocurrency-overvallen om internationale sancties te omzeilen en het te gebruiken om programma’s te helpen financieren om massavernietigingswapens te bouwen. Inderdaad, de door de staat gesteunde Lazarus Group heeft alleen al in 2021 naar schatting $ 400 miljoen aan digitale activa van cryptoplatforms overgeheveld.
“Het dubbele scenario van spionage en gelddiefstal is uniek voor Noord-Korea, dat inlichtingendiensten exploiteert die zowel informatie als geld stelen voor hun land”, merkte het Israëlische cyberbeveiligingsbedrijf ClearSky op in augustus 2020.
Griffith zou in 2018 plannen hebben bedacht om cryptocurrency-infrastructuur in Noord-Korea te ontwikkelen en te financieren, zoals cryptomining, en vervolgens instructies gegeven over hoe het regime blockchain-technologieën zoals slimme contracten zou kunnen gebruiken om geld wit te wassen.
De 39-jarige beklaagde, een Amerikaans staatsburger en een inwoner van Singapore, formuleerde ook voorstellen om de uitwisseling van digitale valuta tussen Noord- en Zuid-Korea te vergemakkelijken, en probeerde andere Amerikaanse staatsburgers te rekruteren om soortgelijke diensten aan te bieden aan individuen in het land.
Deze acties werden uitgevoerd ondanks de weigering van toestemming van het Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), aldus het ministerie van Justitie in de uitspraak.
“De heer Griffith heeft in de rechtbank toegegeven dat hij maatregelen heeft genomen om sancties te ontduiken, die van kracht zijn om te voorkomen dat de DVK een kernwapen bouwt”, voegde Williams eraan toe. “Het vonnis dat vandaag is uitgesproken, is aan de rechter gediend.”