EU-waakhond voor gegevensbescherming roept op tot verbod op Pegasus-achtige commerciële spyware

EU-waakhond voor gegevensbescherming roept op tot verbod op Pegasus-achtige commerciële spyware Nachrichten

De gegevensbeschermingsautoriteit van de Europese Unie riep dinsdag op tot een verbod op de ontwikkeling en het gebruik van Pegasus-achtige commerciële spyware in de regio, en noemde het “ongekende niveau van inbreuk” van de technologie dat het recht op privacy van gebruikers in gevaar zou kunnen brengen.

“Pegasus betekent een paradigmaverschuiving in termen van toegang tot privécommunicatie en -apparatuur, die de essentie van onze grondrechten kan aantasten, met name het recht op privacy”, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) zei in zijn inleidende opmerkingen. “Dit feit maakt het gebruik ervan onverenigbaar met onze democratische waarden.”

Pegasus is een stuk zeer geavanceerde inbraaksoftware van militaire kwaliteit, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group, dat in staat is in te breken in smartphones met Android en iOS, waardoor de apparaten worden omgezet in een tool voor bewaking op afstand die gevoelige informatie kan extraheren, gesprekken kan opnemen en gebruikers kan volgen. bewegingen.

Naast het verlenen van onbeperkte toegang tot de beoogde apparaten, wordt Pegasus stiekem geïnstalleerd op apparaten door gebruik te maken van zero-click exploits, zoals KISMET en FORCEDENTRY, die geen interactie van de gebruikers vereisen.

Hoewel NSO Group herhaaldelijk heeft beweerd dat de software alleen aan regeringen wordt verkocht met het oog op de bestrijding van misdaad en terrorisme, en dat het een “levensreddende missie” is, heeft een groeiende lijst van bewijzen het wijdverbreide misbruik van Pegasus blootgelegd om in te breken in de telefoons van journalisten, politieke figuren, dissidenten en activisten in verschillende landen, waaronder Israël.

Volgens een serie van onthullingen door de zakelijke publicatie Calcalist in afgelopen wekendozijnen van burgers in het land werden het doelwit van de Israëlische politie met de spyware van de NSO-groep om informatie te verzamelen zonder een huiszoekingsbevel dat de bewaking toestond.

De EDPS verklaarde dat Pegasus niet zozeer moet worden vergeleken met onderscheppingsinstrumenten voor rechtshandhaving, maar met trojans van de overheid, en zei dat “‘Nationale veiligheid’ niet kan worden gebruikt als een excuus voor een uitgebreid gebruik van dergelijke technologieën, noch als een argument tegen de betrokkenheid van de Europese Unie.”

Verder heeft de waakhond voorgesteld beter toezicht te houden op het gebruik van bewakingsmaatregelen, een striktere implementatie van gegevensbeschermingsregels en strengere wetgeving die het gebruik van geavanceerde hacktools zoals Pegasus verbiedt om onwettig gebruik te voorkomen.

David
Rate author
Hackarizona