Experts luiden alarm op DCRat-achterdeur die wordt verkocht op Russische hackforums

Puerta trasera DCRat Nachrichten

Cybersecurity-onderzoekers hebben licht geworpen op een actief onderhouden trojan voor externe toegang, genaamd DCRat (ook bekend als DarkCrystal RAT) die te koop wordt aangeboden voor “vuile goedkope” prijzen, waardoor het toegankelijk is voor zowel professionele cybercriminelen als beginnende actoren.

“In tegenstelling tot de goed gefinancierde, enorme Russische dreigingsgroepen die aangepaste malware maken […]lijkt deze Remote Access Trojan (RAT) het werk te zijn van een eenzame acteur, die een verrassend effectieve zelfgemaakte tool biedt om achterdeurtjes te openen met een beperkt budget”, aldus BlackBerry-onderzoekers in een verslag doen van gedeeld met The Hacker News.

“In feite wordt de commerciële RAT van deze bedreigingsacteur verkocht voor een fractie van de standaardprijs die dergelijke tools op Russische ondergrondse forums vragen.”

Geschreven in .NET door een persoon met de codenaam “boldenis44” en “crystalcoder”, is DCRat een volledig uitgeruste achterdeur waarvan de functionaliteiten verder kunnen worden uitgebreid door plug-ins van derden die zijn ontwikkeld door gelieerde ondernemingen met behulp van een speciale geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) genaamd DCRat Studio.

Het werd voor het eerst uitgebracht in 2018, met versie 3.0 die op 30 mei 2020 werd verzonden en versie 4.0 bijna een jaar later, op 18 maart 2021.

De prijzen voor de trojan beginnen bij 500 RUB ($5) voor een licentie van twee maanden, 2.200 RUB ($21) voor een jaar en 4.200 RUB ($40) voor een levenslang abonnement, cijfers die verder worden verlaagd tijdens speciale promoties.

Terwijl een vorige analyse door Mandiant in mei 2020 traceerde de infrastructuur van de RAT naar files.dcrat[.]ru, de malwarebundel wordt momenteel gehost op een ander domein met de naam crystalfiles[.]ru, wat wijst op een verschuiving in reactie op openbaarmaking.

DCRat achterdeur

“Alle marketing- en verkoopactiviteiten van DCRat worden gedaan via het populaire Russische hackforum lolz[.]goeroe, die ook enkele van de pre-sales vragen van DCRat afhandelt”, aldus de onderzoekers.

Ook actief gebruikt voor communicatie en het delen van informatie over software- en plug-in-updates is een Telegram-kanaal die op het moment van schrijven ongeveer 2.847 abonnees heeft.

DCRat achterdeur

Berichten die de afgelopen weken op het kanaal zijn gepost, hebben betrekking op updates voor de plug-ins CryptoStealer, TelegramNotifier en WindowsDefenderExcluder, evenals “cosmetische wijzigingen/reparaties” voor het paneel.

“Sommige Fun-functies zijn verplaatst naar de standaard plug-in”, luidt een vertaald bericht dat op 16 april werd gedeeld. “Het gewicht van de build is iets afgenomen. Er mogen geen detecties zijn die specifiek naar deze functies gaan.”

Naast de modulaire architectuur en het op maat gemaakte plug-inframework, omvat DCRat ook een beheerderscomponent die is ontworpen om heimelijk een kill-schakelaar te activeren, waardoor de dreigingsactor de tool op afstand onbruikbaar kan maken.

Het admin-hulpprogramma stelt abonnees in staat om onder meer in te loggen op een actieve command-and-control-server, opdrachten uit te geven aan geïnfecteerde eindpunten en bugrapporten in te dienen.

Distributievectoren die worden gebruikt om hosts met DCRat te infecteren, zijn onder meer Cobalt Strike Beacons en een traffic direction system (TDS) genaamd Prometheus, een op abonnementen gebaseerde crimeware-as-a-service (CaaS)-oplossing die wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan payloads te leveren.

Het implantaat, naast het verzamelen van systeemmetadata, ondersteunt bewaking, verkenning, informatiediefstal en DDoS-aanvallen. Het kan ook screenshots maken, toetsaanslagen opnemen en inhoud stelen van klembord, Telegram en webbrowsers.

“Bijna elke dag worden nieuwe plug-ins en kleine updates aangekondigd”, aldus de onderzoekers. “Als de dreiging wordt ontwikkeld en in stand gehouden door slechts één persoon, lijkt het erop dat het een project is waar ze fulltime aan werken.”

David
Rate author
Hackarizona