Exploitant van DeepDotWeb-nieuwssite veroordeeld tot 8 jaar voor witwassen

L'opérateur du site d'actualités DeepDotWeb condamné à 8 ans pour blanchiment d'argent Nachrichten

Een Israëlisch staatsburger werd veroordeeld tot 97 maanden gevangenisstraf in verband met de exploitatie van het DeepDotWeb (DDW) clearnet-website, bijna een jaar nadat de persoon schuldig pleitte aan de aanklachten.

Tal Prihar, 37, een Israëlisch staatsburger die in Brazilië woont, zou de rol van beheerder van DDW hebben gespeeld sinds de website in oktober 2013 operationeel werd. Hij pleitte schuldig aan het witwassen van geld in maart 2021 en stemde ermee in de illegaal vergaarde winsten.

DDW, tot de inbeslagname in mei 2019, zogenaamd geserveerd als een “nieuws”-website die internetgebruikers verbond met ondergrondse marktplaatsen op het dark web die werken via darknets zoals Tor, waardoor de aankoop van illegale vuurwapens, malware en hacktools, gestolen financiële gegevens, heroïne, fentanyl en ander ongeoorloofd materiaal mogelijk is.

Prihar, handelend in cohorten met medebeklaagde Michael Phan, 34, uit Israël, leverde directe links naar illegale marktplaatsen en in ruil voor het adverteren van deze links, behaalde hij aanzienlijke winsten door smeergeld te ontvangen van de exploitanten van de marktplaatsen in de vorm van virtuele valuta ter waarde van tot 8.155 bitcoins (ter waarde van $ 8,4 miljoen op het moment van de transacties).

“Om de aard en de bron van deze illegale smeergeldbetalingen te verbergen, heeft Prihar de betalingen van zijn DDW bitcoin-portemonnee overgemaakt naar andere bitcoin-rekeningen en naar bankrekeningen die hij beheerde op naam van shell-bedrijven”, het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) zei in een uitgave van vorige week.

Los daarvan publiceerde het DoJ ook de veroordeling van een medewerker van de Dark Overlord-hackgroep voor zijn rol bij het bezit en de verkoop van meer dan 1.700 gestolen identiteiten, waaronder burgerservicenummers, op de dark web-marktplaats AlphaBay.

Slava Dmitriev, een 29-jarige Canadese staatsburger die in september 2020 in Griekenland werd aangehouden en in januari 2021 aan de VS werd uitgeleverd, kreeg een gevangenisstraf van drie jaar nadat hij in augustus 2021 schuldig had gepleit voor fraude.

“Van mei 2016 tot juli 2017 verkocht Dmitriev 1.764 items op AlphaBay voor ongeveer $ 100.000”, aldus het ministerie van Justitie. zei in een persverklaring. “De overgrote meerderheid van deze items waren gestolen identiteiten, waaronder namen, geboortedata, burgerservicenummers en andere persoonlijk identificeerbare informatie.”

In gerelateerd nieuws, wetshandhavingsinstanties in Canada in beslag genomen en stilgelegd Canadian HeadQuarters (ook bekend als CanadianHQ), een darknet-marktplaats die gespecialiseerd is in de aan- en verkoop van spamservices, phishing-kits, gestolen inloggegevens en toegang tot gecompromitteerde machines, die door kopers werden gebruikt om allerlei kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

De ontwikkeling volgt ook op de door Europol geleide verwijdering van VPNLab.net, een VPN-provider die eerder deze maand door kwaadwillende actoren werd gebruikt om ransomware tegen meer dan 100 bedrijven in te zetten en andere cybercriminaliteit mogelijk te maken.

David
Rate author
Hackarizona