Geheime dienst Oekraïne arresteert hacker die Russische indringers helpt

Pirates informatiques ukrainiens Nachrichten

De Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) zei dat het een “hacker” heeft aangehouden die technische assistentie bood aan de binnenvallende Russische troepen door mobiele communicatiediensten aan te bieden op het Oekraïense grondgebied.

De anonieme verdachte zou sms-berichten hebben uitgezonden naar Oekraïense functionarissen, waaronder veiligheidsagenten en ambtenaren, met het voorstel zich over te geven en de kant van Rusland te kiezen. De persoon wordt ook beschuldigd van het doorsturen van telefoongesprekken vanuit Rusland naar de mobiele telefoons van Russische troepen in Oekraïne.

“Tot duizend telefoontjes werden op één dag gedaan via deze hacker. Velen van hen zijn van de hoogste leiding van het vijandelijke leger”, zegt de SBU. zogenaamderaan toevoegend dat het de apparatuur in beslag nam die werd gebruikt om de operatie uit te voeren.

Behalve dat de hacker betrokken was bij het helpen van Rusland bij het anoniem bellen naar zijn strijdkrachten in Oekraïne, zei het bureau dat de hacker commando’s en instructies doorgaf aan verschillende groepen ‘Russische indringers’.

“Hij zal verantwoordelijk worden gehouden voor de strengheid van de wet. Want daarop staat het bloed van tientallen of zelfs honderden gedode Oekraïners”, staat in de vertaling van de aankondiging.

Oekraïense hackers

Het nieuws over de aanhouding komt als een derde stam van malware voor het wissen van gegevens, genaamd “CaddyWiper” is waargenomen bij aanvallen op enkele tientallen systemen in een beperkt aantal organisaties in Oekraïne, vlak op de hielen van HermeticWiper en IsaacWiper die samenvielen met de Russische invasie van Oekraïne vorige maand.

In een apart incident, Reuters vorige week gemeld van een cyberaanval die de breedband-satelliet-internettoegang in Oekraïne op 24 februari tussen 05.00 uur en 09.00 uur EET verstoorde, precies rond de tijd dat Rusland zijn grootschalige invasie van het land begon. De digitale sabotage kreupel satellietmodems die deel uitmaken van het KA-SAT-netwerk van Viasat.

David
Rate author
Hackarizona