Hackergroep ‘Moses Staff’ gebruikt nieuwe StrifeWater RAT bij ransomware-aanvallen

Attaques de rançongiciels Nachrichten

Een politiek gemotiveerde hackergroep die betrokken was bij een reeks spionage- en sabotageaanvallen op Israëlische entiteiten in 2021, nam een ​​voorheen ongedocumenteerde trojan voor externe toegang (RAT) op die zich voordoet als de Windows Calculator-app als onderdeel van een bewuste poging om onder de radar te blijven.

Cyberbeveiligingsbedrijf Cybereason, dat de activiteiten van de Iraanse acteur die bekend staat als Moses Staff heeft gevolgd, noemde de malware “StrijdWater.”

“De StrifeWater RAT lijkt te worden gebruikt in de beginfase van de aanval en deze sluipende RAT heeft de mogelijkheid om zichzelf uit het systeem te verwijderen om de sporen van de Iraanse groep uit te wissen”, zegt Tom Fakterman, beveiligingsanalist van Cybereason, zei in een rapport. “De RAT beschikt over andere mogelijkheden, zoals het uitvoeren van opdrachten en het vastleggen van schermen, evenals de mogelijkheid om extra extensies te downloaden.”

Moses Staff kwam eind vorig jaar aan het licht toen Check Point Research een reeks aanvallen op Israëlische organisaties ontmaskerde sinds september 2021 met als doel de bedrijfsactiviteiten van het doelwit te verstoren door hun netwerken te versleutelen, zonder optie om opnieuw toegang te krijgen of te onderhandelen over een losgeld.

De inbraken waren opmerkelijk vanwege het feit dat ze vertrouwden op de open-source bibliotheek DiskCryptor om volumeversleuteling uit te voeren, naast het infecteren van de systemen met een bootloader die voorkomt dat ze starten zonder de juiste versleutelingssleutel.

Ransomware-aanvallen

Tot op heden zijn slachtoffers gemeld buiten Israël, waaronder Italië, India, Duitsland, Chili, Turkije, de VAE en de VS

Het nieuwe stukje van de aanvalspuzzel dat door Cybereason is ontdekt, komt in de vorm van een RAT die wordt ingezet onder de naam “calc.exe” (het binaire bestand van de Windows Calculator) en wordt gebruikt tijdens de vroege stadia van de infectieketen, maar wordt verwijderd voordat tot de inzet van de bestandsversleutelende malware.

De verwijdering en de daaropvolgende vervanging van de kwaadaardige rekenmachine die uitvoerbaar is met het legitieme binaire bestand, vermoeden de onderzoekers, is een poging van de kant van de dreigingsactor om sporen te verdoezelen en bewijs van de trojan te wissen, om nog maar te zwijgen van hen in staat te stellen detectie te ontwijken totdat de laatste fase van de aanval wanneer de ransomware-payload wordt uitgevoerd.

StrifeWater van zijn kant verschilt niet van zijn tegenhangers en wordt geleverd met tal van functies, waaronder de mogelijkheid om systeembestanden op te sommen, systeemopdrachten uit te voeren, schermafbeeldingen te maken, persistentie te creëren en updates en hulpmodules te downloaden.

“Het einddoel voor Moses Staff lijkt meer politiek gemotiveerd dan financieel”, concludeerde Fakterman. “Moses Staff gebruikt ransomware na exfiltratie niet voor financieel gewin, maar om operaties te verstoren, spionageactiviteiten te verdoezelen en om schade toe te brengen aan systemen om de geopolitieke doelen van Iran te bevorderen.”

David
Rate author
Hackarizona