2021 was een jaar vol cyberaanvallen, met tal van datalekken. Niet alleen dat, ransomware is ook een prominente speler geworden in de wereld van hackers.
Nu, meer dan ooit, is het belangrijk voor ondernemingen om hun cyberbeveiligingsmaatregelen op te voeren. Ze kunnen dit doen door middel van verschillende soorten technologie, zoals een open-source beveiligingsplatform zoals Wazuh.
Wazuh is een gratis en open source beveiligingsplatform dat XDR- en SIEM-mogelijkheden verenigt, waardoor bedrijven niet alleen geavanceerde bedreigingen kunnen detecteren, maar ook enorm kunnen helpen bij het voorkomen van datalekken en -lekken. Als gevolg hiervan kan het bedrijven redden van dure reparaties die uiteindelijk kunnen leiden tot sluiting.
Ook is het mogelijk om Wazuh te integreren met een aantal externe diensten en tools. Sommigen van hen zijn VirusTotal, YARA, Amazon Macie, Slack en Fortigate Firewall. Hierdoor kunnen bedrijven hun beveiliging verbeteren tegen hackers die hun netwerken binnendringen.
Het mooie van Wazuh is dat het schaalbaar, open source en gratis is. Het kan concurreren met veel high-end cybersecurity-oplossingen die voor veel geld beschikbaar zijn. Dit kan het MKB dus budgettair enorm helpen.
Lees verder om meer te weten te komen over hoe Wazuh kan helpen met cyberbeveiliging voor bedrijven.
Beveiligingsanalyse
Wazuh verzamelt en aggregeert automatisch beveiligingsgegevens van systemen met Linux, Windows, macOS, Solaris, AIX en andere besturingssystemen in het bewaakte domein, waardoor het een uiterst uitgebreide SIEM-oplossing is.

Maar wat nog belangrijker is, Wazuh analyseert en correleert ook gegevens om afwijkingen en inbreuken op te sporen. Dit type intelligentie betekent dat er in verschillende omgevingen vroege detectie van bedreigingen is.
Wazuh kan bijvoorbeeld zowel op kantoor als in cloudomgevingen worden gebruikt, zodat medewerkers op afstand toch kunnen profiteren van de voordelen van Wazuh. Het verbeteren van de digitale beveiliging hoeft niet beperkt te blijven tot een fysieke omgeving.
Indringersdetectie
Wazuh-software heeft multi-platform agents die systemen bewaken, bedreigingen detecteren en indien nodig automatische reacties activeren. Meer specifiek richten ze zich op rootkits en malware, evenals op verdachte afwijkingen.
Bovendien kunnen deze agenten stealth-technologie detecteren, zoals verborgen bestanden, verhulde processen en niet-geregistreerde netwerkluisteraars.

Naast deze mogelijkheden voor inbraakdetectie, heeft de server van Wazuh een op handtekeningen gebaseerde aanpak. Het analyseert verzamelde loggegevens en kan compromispunten bepalen door ze te vergelijken met bekende handtekeningen.
Deze functie kan onmiddellijk bepalen en voorkomen dat werknemers schadelijke applicaties downloaden en installeren.
Dit geeft werkplekken een vangnet. Voorlichting van medewerkers over cyberbeveiliging zou immers de eerste verdedigingslinie moeten zijn.
Kwetsbaarheidsdetectie
Wazuh kan ook lokaliseren waar netwerkkwetsbaarheden zich bevinden. Hierdoor kunnen ondernemingen hun zwakste schakels vinden en gaten dichten voordat cybercriminelen deze als eerste kunnen misbruiken.
Wazuh-agenten halen software-inventarisgegevens op en sturen deze naar hun server. Hier wordt het vergeleken met continu bijgewerkte databases met veelvoorkomende kwetsbaarheden en blootstelling (CVE). Als gevolg hiervan zullen deze agenten alle software vinden en identificeren die kwetsbaar is.
In veel gevallen kan antivirussoftware deze kwetsbaarheden verhelpen. Deze programma’s brengen regelmatig beveiligingspatches uit.
Maar in zeldzame gevallen zullen antivirusontwikkelaars kwetsbaarheden niet op tijd vinden. Of ze vinden ze misschien helemaal niet, wat bedrijven bloot kan stellen. Het hebben van Wazuh betekent dat bedrijven een extra paar ogen krijgen om ervoor te zorgen dat hun cyberbeveiliging luchtdicht is.
Analyse van loggegevens
Wazuh verzamelt niet alleen netwerkgegevens en applicatielogboeken, maar stuurt ze ook veilig naar een centrale manager voor op regels gebaseerde analyse en opslag.
Deze analyse van loggegevens is gebaseerd op meer dan 3000 verschillende regels die alles identificeren dat fout is gegaan, of het nu een externe kracht is of een gebruikersfout. De geldende regels kunnen bijvoorbeeld toepassings- of systeemfouten, beleidsschendingen, verkeerde configuraties en pogingen tot of succesvolle kwaadaardige activiteiten detecteren.
Bovendien kan de analyse van loggegevens zowel pogingen tot kwaadaardige activiteiten als succesvolle activiteiten opsporen. Vroege detectie is essentieel om netwerken veilig te houden.
Bedrijven kunnen leren van pogingen tot kwaadwillende activiteiten en hun cyberbeveiliging dienovereenkomstig upgraden.
En voor succesvolle kwaadaardige activiteiten kan het systeem geïnfecteerde bestanden snel in quarantaine plaatsen. Of ze kunnen ze verwijderen voordat ze meer schade kunnen aanrichten.
Een ander ding dat de analyse van loggegevens kan aantonen, zijn beleidsschendingen. Of ze nu opzettelijk of onopzettelijk zijn, deze schendingen kunnen onder de aandacht van het management worden gebracht. Dan kunnen ze snel actie ondernemen om de situatie recht te zetten.
Controle van bestandsintegriteit
De functie voor het bewaken van bestandsintegriteit (FIM) van Wazuh kan worden geconfigureerd om geselecteerde bestanden of mappen periodiek te scannen en de gebruiker te waarschuwen wanneer er wijzigingen worden gedetecteerd. Het houdt niet alleen bij welke gebruikers bestanden maken en wijzigen, maar het houdt ook bij welke applicaties worden gebruikt en wanneer het eigendom wordt gewijzigd.
Dankzij het detailniveau van de monitoring van bestandsintegriteit kunnen bedrijven precies weten wanneer bedreigingen binnenkomen. Ze zullen ook gecompromitteerde hosts meteen identificeren.
Ransomware is nu bijvoorbeeld wijdverbreid, maar Wazuh kan helpen deze dreiging voorkomen en detecteren. Als een hacker probeert te phishing, zal de beveiligingsmonitoring de kwaadaardige bestanden oppikken die zijn binnengeslopen. Het zal nieuwe bestanden detecteren die zijn gemaakt, evenals alle originele bestanden die zijn verwijderd.
Als er een groot aantal van deze gevallen is, zal de controle van de bestandsintegriteit dit markeren als een mogelijke ransomware-aanval. Houd er rekening mee dat hiervoor aangepaste regels moeten worden gemaakt.
Configuratie-evaluatie
Beveiligingscompliance is essentieel om de beveiligingshouding van een organisatie te verbeteren en het aanvalsoppervlak te verkleinen. Maar het kan zowel tijdrovend als uitdagend zijn. Gelukkig kan Wazuh daarbij helpen.
Wazuh’s Automated Security Configuration Assessment (SCA) zoekt naar verkeerde configuraties en helpt bij het handhaven van een standaardconfiguratie voor alle bewaakte eindpunten.

Daarnaast scannen Wazuh-agenten ook applicaties waarvan bekend is dat ze kwetsbaar, niet-gepatcht of onveilig geconfigureerd zijn. Op die manier zijn de sterkste cyberbeveiligingsmuren te allen tijde overeind.
Naleving van de regelgeving
Op het gebied van naleving helpt de functie voor naleving van regelgeving gebruikers ook om op de hoogte te blijven van normen en voorschriften. Wat nog belangrijker is, het stelt bedrijven in staat om andere platforms te schalen en te integreren.

Wazuh genereert rapporten met zijn webgebruikersinterface. Er zijn ook meerdere dashboards waarmee gebruikers alle platforms vanaf één plek kunnen beheren. Als de agenten iets opmerken dat niet-conform is, worden de gebruikers onmiddellijk gewaarschuwd.
Dankzij het gebruiksgemak kunnen veel financiële bedrijven voldoen aan de PCI DSS-vereisten (Payment Card Industry Data Security Standard). Dit omvat ook betalingsverwerkingsbedrijven.
Degenen in de gezondheidszorg kunnen gerust zijn in de wetenschap dat ze HIPAA-compatibel zijn. En voor degenen die met Europese data te maken hebben, ze zullen GDPR-compatibel zijn ook.
Incidentrespons
Incidentrespons is een zeer nuttige functie van Wazuh voor actieve bedreigingen. Er zijn kant-en-klare actieve reacties, wat betekent dat de gebruiker niets hoeft te doen om ze in te stellen. Als het systeem actieve bedreigingen detecteert, komen er meteen tegenmaatregelen in actie.
Veel hackers gebruiken bijvoorbeeld brute-force aanvallen om combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord te raden. Wazuh zal nota nemen van elke mislukte authenticatiepoging.
Bij voldoende fouten zal het systeem ze herkennen als onderdeel van een brute-force aanval. Omdat aan een bepaald criterium wordt voldaan (bijvoorbeeld vijf mislukte inlogpogingen), blokkeert het dat IP-adres voor verdere pogingen. Dit betekent dat Wazuh niet alleen brute-force-aanvallen kan opvangen, maar ze ook kan uitschakelen.
Bovendien kunnen gebruikers het gebruiken om externe opdrachten en systeemquery’s uit te voeren. Ze kunnen ook op afstand indicatoren van compromissen (IOC’s) identificeren.
Hierdoor kunnen derde partijen live forensische en incidentresponstaken uitvoeren. Als gevolg hiervan biedt dit mogelijkheden om samen te werken met meer professionals die bedrijfsgegevens kunnen beschermen.
Cloudbeveiliging
Tegenwoordig gebruiken veel werkplekken de cloud om bestanden op te slaan. Hierdoor hebben medewerkers er overal ter wereld toegang toe, zolang ze maar een internetverbinding hebben.
Maar met dit gemak komt een nieuw beveiligingsprobleem. Iedereen met een internetverbinding kan mogelijk de cloud hacken en toegang krijgen tot gevoelige data.
Wazuh maakt gebruik van integratiemodules, die beveiligingsgegevens ophalen van bekende cloudproviders, zoals Amazon AWS, Microsoft Azure of Google Cloud. Daarnaast stelt het regels op voor de cloudomgeving van een gebruiker om mogelijke zwakke punten op te sporen.
Het werkt op dezelfde manier als de functie voor het detecteren van kwetsbaarheden. Het zal gebruikers waarschuwen voor inbraakpogingen, systeemafwijkingen en ongeautoriseerde gebruikersacties.
Beveiliging van containers
De beveiligingsfunctie voor containers van Wazuh biedt informatie over cyberbedreigingen voor Docker-hosts, Kubernetes-knooppunten en containers. Nogmaals, het zal systeemafwijkingen, kwetsbaarheden en bedreigingen vinden.
Dankzij de native integratie van de agent hoeven gebruikers geen verbindingen tot stand te brengen met hun Docker-hosts en containers. Het zal gegevens blijven verzamelen en analyseren. Het biedt gebruikers ook continue monitoring van draaiende containers.
Wazuh is een must voor ondernemingen
Terwijl de digitale wereld blijft evolueren, doen cybercriminelen dat ook. Daarom is het van essentieel belang om de cyberbeveiligingsmaatregelen bij te houden en te investeren in hoogwaardige inbraakdetectie.
Wazuh combineert al deze functies in één enkel platform, waardoor het een krachtig hulpmiddel is voor analisten en een echte krachtvermeerderaar voor overbelaste IT-medewerkers.
In vergelijking met andere oplossingen voegt Wazuh automatisch relevante context toe aan waarschuwingen en analyses, maakt betere besluitvorming mogelijk en helpt bij het verbeteren van compliance en risicobeheer.
In combinatie met kwetsbaarheidsdetectie, bewaking van bestandsintegriteit en configuratiebeoordeling kan Wazuh ondernemingen helpen om hackers een stap voor te blijven.
Door tijd en middelen in dit gratis platform te investeren, kunnen bedrijven meer lagen aan hun cyberbeveiligingsmaatregelen bouwen. En in ruil daarvoor zullen ze zich de komende jaren inzetten voor veiligere netwerken.
Wazuh-integraties
Hieronder staan verschillende links waar je kunt zien hoe Wazuh kan worden geïntegreerd met verschillende applicaties en software en hoe de mogelijkheden met deze integraties kunnen worden uitgebreid: