Iraanse hackers richten zich op Turkije en Arabisch schiereiland in nieuwe malwarecampagne

Eau boueuse Nachrichten

De door de Iraanse staat gesponsorde dreigingsactor die bekend staat als Modderig water is toegeschreven aan een nieuwe zwerm aanvallen gericht op Turkije en het Arabische schiereiland met als doel het inzetten van trojans voor externe toegang (RAT’s) op gecompromitteerde systemen.

“De MuddyWater-supergroep is zeer gemotiveerd en kan ongeautoriseerde toegang gebruiken om spionage en diefstal van intellectueel eigendom uit te voeren en ransomware en destructieve malware in een onderneming in te zetten”, Cisco Talos-onderzoekers Asheer Malhotra, Vitor Ventura en Arnaud Zobec zei in een vandaag gepubliceerd rapport.

De groep, die in ieder geval sinds 2017 actief is, staat bekend om zijn aanvallen op verschillende sectoren die de geopolitieke en nationale veiligheidsdoelstellingen van Iran verder helpen bevorderen. In januari 2022 schreef het Amerikaanse Cyber ​​Commando de acteur toe aan het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS).

MuddyWater wordt ook beschouwd als een “conglomeraat van meerdere teams die onafhankelijk opereren in plaats van een enkele groep van bedreigingsactoren”, voegde het cyberbeveiligingsbedrijf eraan toe, waardoor het een overkoepelende speler werd in de trant van Winntieen in China gevestigde Advanced Persistent Threat (APT).

Modderig water

De nieuwste campagnes van de hackploeg omvatten het gebruik van met malware doorspekte documenten die via phishing-berichten worden geleverd om een ​​trojan voor externe toegang genaamd SloughRAT (ook bekend als Canopy van CISA) in te zetten die in staat is willekeurige code en opdrachten uit te voeren die zijn ontvangen van zijn command-and-control ( C2) servers.

De maldoc, een Excel-bestand dat een kwaadaardige macro bevat, activeert de infectieketen om twee Windows Script Files (.WSF) op het eindpunt te laten vallen, waarbij de eerste fungeert als de instrumentor om de payload in de volgende fase aan te roepen en uit te voeren.

Er zijn ook twee extra op scripts gebaseerde implantaten ontdekt, één geschreven in Visual Basic en de andere gecodeerd in JavaScript, die beide zijn ontworpen om kwaadaardige opdrachten te downloaden en uit te voeren op de gecompromitteerde host.

Bovendien markeert de laatste reeks inbraken een voortzetting van een campagne van november 2021 die Turkse particuliere organisaties en overheidsinstellingen trof met op PowerShell gebaseerde achterdeuren om informatie van de slachtoffers te verzamelen, ook al vertoont deze overlap met een andere campagne die in maart 2021 plaatsvond.

Modderig water

De overeenkomsten in tactieken en technieken die door de operators zijn aangenomen, hebben de mogelijkheid vergroot dat deze aanvallen “verschillende, maar gerelateerde, clusters van activiteit” zijn, waarbij de campagnes gebruikmaken van een “breder TTP-sharing-paradigma, typisch voor gecoördineerde operationele teams”, de onderzoekers dat is genoteerd.

In een tweede gedeeltelijke aanvalsreeks die werd waargenomen door Cisco Talos tussen december 2021 en januari 2022, zette de tegenstander geplande taken op om op VBS gebaseerde kwaadaardige downloaders op te halen, die de uitvoering van payloads mogelijk maken die zijn opgehaald van een externe server. De resultaten van de opdracht worden vervolgens terug naar de C2-server geëxfiltreerd.

“Hoewel ze bepaalde technieken delen, duiden deze campagnes ook op individualiteit in de manier waarop ze werden uitgevoerd, wat wijst op het bestaan ​​van meerdere subteams onder de paraplu van Muddywater – die allemaal een pool van tactieken en hulpmiddelen delen om uit te kiezen en uit te kiezen”, concludeerden de onderzoekers. .

David
Rate author
Hackarizona