Microsoft en Okta bevestigen inbreuk door LAPSUS$ Extortion Group

Microsoft and Okta Confirm Breach by LAPSUS$ Extortion Group Nachrichten

Microsoft heeft dinsdag bevestigd dat de op afpersing gerichte hackploeg van LAPSUS$ “beperkte toegang” tot zijn systemen had gekregen, aangezien Okta, leverancier van authenticatiediensten, onthulde dat bijna 2,5% van zijn klanten mogelijk is getroffen in de nasleep van de inbreuk.

“Er was geen klantcode of gegevens betrokken bij de waargenomen activiteiten”, zei Microsoft’s Threat Intelligence Center (MSTIC), eraan toevoegend dat de inbreuk werd vergemakkelijkt door middel van een enkel gecompromitteerd account dat sindsdien is verholpen om verdere kwaadaardige activiteiten te voorkomen.

De Windows-maker, die de groep al volgde onder de naam DEV-0537 voorafgaand aan de openbare onthulling, zei het “vertrouwt niet op de geheimhouding van code als beveiligingsmaatregel en het bekijken van de broncode leidt niet tot een verhoogd risico.”

“Deze openbare onthulling escaleerde onze actie waardoor ons team kon ingrijpen en de acteur halverwege de operatie kon onderbreken, waardoor de bredere impact werd beperkt”, merkten de beveiligingsteams van het bedrijf op.

Identiteits- en toegangsbeheerbedrijf Okta, dat ook erkende de overtreding via het account van een klantenservicemedewerker die voor een externe provider werkte, zei dat de aanvallers toegang hadden tot de laptop van de technicus gedurende een periode van vijf dagen tussen 16 en 21 januari, maar dat de service zelf niet in gevaar was.

Het in San Francisco gevestigde cloudsoftwarebedrijf zei ook dat het de getroffen klanten heeft geïdentificeerd en dat het rechtstreeks contact met hen opneemt, en benadrukte dat de “Okta-service volledig operationeel is en dat er geen corrigerende maatregelen zijn die onze klanten hoeven te nemen.”

“In het geval van het Okta-compromis zou het niet voldoende zijn om alleen het wachtwoord van een gebruiker te wijzigen”, zegt webinfrastructuurbedrijf Cloudflare zei in een post mortem analyse van het incident. “De aanvaller zou ook de hardware (FIDO)-token moeten wijzigen die voor dezelfde gebruiker is geconfigureerd. Als gevolg hiervan zou het gemakkelijk zijn om gecompromitteerde accounts te herkennen op basis van de bijbehorende hardwaresleutels.”

Dat gezegd hebbende, is met name zorgwekkend dat Okta de inbreuk twee maanden lang niet openbaar heeft gemaakt, waardoor de cybercriminaliteit zich afvroeg: “Waarom zo lang wachten?” in zijn tegenverklaring.

LAPSUS$ heeft in zijn weerlegging ook beweerd dat Okta Amazon Web Services (AWS)-sleutels in Slack opsloeg en dat ondersteuningstechnici “buitensporige toegang” lijken te hebben tot het communicatieplatform. “De potentiële impact op Okta-klanten is NIET beperkt, ik ben er vrij zeker van dat het opnieuw instellen van wachtwoorden en MFA zou resulteren in een volledige compromittering van de systemen van veel klanten”, legde de bende uit.

Microsoft onthult de tactieken van LAPSUS$

LAPSUS$, dat voor het eerst opdook in juli 2021, is de afgelopen maanden volop aan het hacken geweest en heeft zich in de tussenliggende periode op een groot aantal bedrijven gericht, waaronder Impresa, het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, Claro, Embratel, NVIDIA, Samsung, Mercado Libre, Vodafone , en meest recentelijk Ubisoft.

De modus operandi van de financieel gemotiveerde groep was relatief eenvoudig: inbreken in het netwerk van een doelwit, gevoelige gegevens stelen en het slachtofferbedrijf chanteren om te betalen door fragmenten van de gestolen gegevens op hun Telegram-kanaal te publiceren.

Microsoft beschreef LAPSUS$ als een groep als volgt een “puur afpersings- en vernietigingsmodel zonder ransomware-payloads in te zetten” dat “zijn sporen niet lijkt uit te wissen”.

Andere door de bemanning toegepaste tactieken zijn onder meer op telefoon gebaseerde social engineering-schema’s zoals SIM-swapping om het overnemen van accounts te vergemakkelijken, toegang te krijgen tot persoonlijke e-mailaccounts van werknemers bij doelorganisaties, werknemers, leveranciers of zakenpartners van bedrijven om te kopen voor toegang, en binnendringen in de voortdurende crisisrespons-oproepen van hun doelwitten om afpersingseisen te initiëren.

LAPSUS$ is ook waargenomen bij het inzetten van de RedLine Stealer dat is te koop op ondergrondse forums om wachtwoorden en sessietokens te verkrijgen, naast het kopen van inloggegevens en toegangstokens van darkweb-marktplaatsen en het doorzoeken van openbare coderepositories voor blootgestelde inloggegevens, om een ​​eerste voet aan de grond te krijgen.

“Het doel van DEV-0537-actoren is om verhoogde toegang te krijgen door middel van gestolen inloggegevens die gegevensdiefstal en destructieve aanvallen op een gerichte organisatie mogelijk maken, wat vaak resulteert in afpersing”, aldus het bedrijf. “Tactieken en doelstellingen wijzen erop dat dit een cybercrimineel is die wordt gemotiveerd door diefstal en vernietiging.”

Na de eerste toegang is het bekend dat de groep niet-gepatchte kwetsbaarheden op intern toegankelijke Confluence-, JIRA- en GitLab-servers misbruikt voor escalatie van bevoegdheden, voordat ze doorgaat met het exfiltreren van relevante informatie en het verwijderen van de systemen en bronnen van het doelwit.

Om dergelijke incidenten te beperken, beveelt Microsoft organisaties aan om multi-factor authenticatie (maar niet op basis van sms) verplicht te stellen, moderne authenticatie-opties zoals OAuth of SAML te gebruiken, individuele aanmeldingen te controleren op tekenen van afwijkende activiteit en de communicatie over incidentrespons te controleren op onbevoegde aanwezigen.

“Op basis van waargenomen activiteiten begrijpt deze groep de onderling verbonden aard van identiteiten en vertrouwensrelaties in moderne technologische ecosystemen en richt ze zich op telecommunicatie-, technologie-, IT-services en ondersteunende bedrijven – om hun toegang van één organisatie te benutten om toegang te krijgen tot de partner- of leveranciersorganisaties.”

Te midden van de gevolgen van de lekken lijkt LAPSUS$ een pauze te nemen. “Een aantal van onze leden heeft [sic] een vakantie tot 30/3/2022. We zijn misschien een tijdje stil [sic]’, zei de groep op zijn Telegram-kanaal.

David
Rate author
Hackarizona