Nieuwe Saitama-achterdeur Gerichte ambtenaar van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Porte dérobée de Saitama Nachrichten

Er is waargenomen dat een spear-phishing-campagne gericht is op het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een nieuwe onopvallende achterdeur genaamd Saitama heeft laten vallen.

Onderzoekers van Malwarebytes en Fortinet FortiGuard Labs toegeschreven aan de campagne tegen een Iraanse cyberspionage-bedreigingsacteur, gevolgd onder de naam APT34, daarbij verwijzend naar overeenkomsten met eerdere campagnes die door de groep werden georganiseerd.

“Zoals veel van deze aanvallen bevatte de e-mail een kwaadaardige bijlage”, zegt Fortinet-onderzoeker Fred Gutierrez . zei. “De bijgevoegde dreiging was echter geen malware voor de tuin. In plaats daarvan had het de mogelijkheden en technieken die gewoonlijk worden geassocieerd met geavanceerde persistente bedreigingen (APT’s).”

APT34, ook bekend als OilRig, Helix Kitten en Cobalt Gypsy, staat bekend als actief sinds ten minste 2014 en heeft een track record van opvallende telecom-, overheids-, defensie-, olie- en financiële sectoren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA ) via gerichte phishing-aanvallen.

Eerder in februari koppelde ESET de groep aan een langlopende operatie voor het verzamelen van inlichtingen, gericht op diplomatieke organisaties, technologiebedrijven en medische organisaties in Israël, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Saitama achterdeur

Het nieuw waargenomen phishingbericht bevat een bewapend Microsoft Excel-document dat een potentieel slachtoffer ertoe aanzet macro’s in te schakelen, wat leidt tot de uitvoering van een kwaadaardige Visual Basic Application (VBA)-macro die de malware-payload (“update.exe”) laat vallen.

Bovendien zorgt de macro voor het vaststellen van persistentie voor het implantaat door een geplande taak toe te voegen die elke vier uur wordt herhaald.

Saitama, een op .NET gebaseerd binair bestand, maakt gebruik van het DNS-protocol voor zijn command-and-control (C2) -communicatie als onderdeel van een poging om zijn verkeer te verbergen, terwijl een “eindigetoestandsautomaat” benadering voor het uitvoeren van opdrachten die zijn ontvangen van een C2-server.

“Uiteindelijk betekent dit in feite dat deze malware taken ontvangt binnen een DNS-antwoord”, legt Gutierrez uit. DNS-tunneling, zoals het wordt genoemd, maakt het mogelijk om de gegevens van andere programma’s of protocollen te coderen in DNS-query’s en -antwoorden.

In de laatste fase worden de resultaten van de uitvoering van de opdracht vervolgens teruggestuurd naar de C2-server, met de geëxfiltreerde gegevens ingebouwd in een DNS-verzoek.

“Met de hoeveelheid werk die is gestoken in het ontwikkelen van deze malware, lijkt het niet het type te zijn om één keer uit te voeren en zichzelf vervolgens te verwijderen, zoals andere heimelijke infostealers,” zei Gutierrez.

“Misschien om te voorkomen dat er gedragsdetecties worden geactiveerd, maakt deze malware ook geen persistentiemethoden. In plaats daarvan vertrouwt het op de Excel-macro om persistentie te creëren door middel van een geplande taak.”

David
Rate author
Hackarizona