Onderzoekers waarschuwen voor verspreiding van ‘Raspberry Robin’-malware via externe schijven

Frambozen Robin Nachrichten

Cybersecurity-onderzoekers hebben een nieuwe Windows-malware ontdekt met wormachtige mogelijkheden en wordt verspreid door middel van verwisselbare USB-apparaten.

De malware toewijzen aan een cluster met de naam “Frambozen Robin” Red Canarische onderzoekers dat is genoteerd dat de worm “Windows Installer gebruikt om contact te maken met QNAP-geassocieerde domeinen en een kwaadaardige DLL te downloaden.”

De vroegste tekenen van de activiteit dateren naar verluidt uit september 2021, met infecties die zijn waargenomen bij organisaties die banden hebben met de technologie- en productiesectoren.

Aanvalketens met betrekking tot Raspberry Robin beginnen met het aansluiten van een geïnfecteerde USB-drive op een Windows-machine. Aanwezig in het apparaat is de worm-payload, die verschijnt als een .LNK-snelkoppelingsbestand naar een legitieme map.

Frambozen Robin

De worm zorgt vervolgens voor het spawnen van een nieuw proces met behulp van cmd.exe om een ​​kwaadaardig bestand dat op de externe schijf is opgeslagen te lezen en uit te voeren.

Dit wordt gevolgd door het starten van explorer.exe en msiexec.exe, waarvan de laatste wordt gebruikt voor externe netwerkcommunicatie naar een frauduleus domein voor command-and-control (C2) doeleinden en om een ​​DLL-bibliotheekbestand te downloaden en te installeren.

De kwaadaardige DLL wordt vervolgens geladen en uitgevoerd met behulp van een reeks legitieme Windows-hulpprogramma’s zoals fodhelper.exe, rundll32.exe tot rundll32.exe en odbcconf.exe, effectief Gebruikersaccountbeheer omzeilen (UAC).

Ook gebruikelijk bij Raspberry Robin-detecties tot nu toe is de aanwezigheid van uitgaand C2-contact met de processen regsvr32.exe, rundll32.exe en dllhost.exe naar IP-adressen die zijn gekoppeld aan Tor-knooppunten.

Dat gezegd hebbende, blijven de doelstellingen van de operators in dit stadium onbeantwoord. Het is ook onduidelijk hoe en waar de externe schijven zijn geïnfecteerd, hoewel het vermoeden bestaat dat dit offline is uitgevoerd.

“We weten ook niet waarom Raspberry Robin een kwaadaardige DLL installeert”, aldus de onderzoekers. “Eén hypothese is dat het een poging kan zijn om persistentie op een geïnfecteerd systeem vast te stellen.”

David
Rate author
Hackarizona