VS arresteert twee en neemt $ 3,6 miljoen aan cryptovaluta gestolen in 2016 Bitfinex Hack in beslag

cryptogeld Nachrichten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) op dinsdag bekend gemaakt de arrestatie van een getrouwd stel in verband met samenzwering om cryptocurrency ter waarde van $ 4,5 miljard wit te wassen die tijdens de hacken van de virtuele valutawissel Bitfinex in 2016.

Ilya Lichtenstein, 34, en zijn vrouw, Heather Morgan, 31, beiden uit New York, zouden “geld hebben gestolen via een labyrint van cryptocurrency-transacties”, waarbij de wetshandhavers meer dan $ 3,6 miljard aan cryptocurrency in handen kregen door het geld te volgen paden, resulterend in de ‘grootste financiële inbeslagname ooit’.

“Bitfinex zal samenwerken met het DoJ en de juiste juridische procedures volgen om onze rechten op teruggave van de gestolen bitcoin vast te stellen”, aldus het bedrijf. zei in een verklaring, en voegde eraan toe: “We hebben uitgebreid samengewerkt met het DoJ sinds het onderzoek begon en zullen dat blijven doen.”

Het witwasschema omvatte het verplaatsen van opbrengsten van 119.754 bitcoin (BTC) van Bitfinex door meer dan 2.000 ongeautoriseerde transacties te initiëren die werden omgeleid naar een digitale portemonnee onder de controle van Lichtenstein. In de afgelopen vijf jaar werden vervolgens ongeveer 25.000 gestolen bitcoins overgedragen en gestort op financiële rekeningen van het paar.

“Begin of rond januari 2017 verhuisde een deel van de gestolen BTC uit Wallet 1CGA4’s in een reeks kleine, complexe transacties over meerdere accounts en platforms”, uitgelegd IRS-onderzoeker Christopher Janczewski in een beëdigde verklaring. “Dit geschuifel, dat een groot aantal transacties opleverde, leek te zijn ontworpen om het pad van de gestolen BTC te verbergen, waardoor het voor wetshandhavers moeilijk werd om het geld te traceren.”

Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan

Om dit te bereiken, zouden de beklaagden een aantal geavanceerde witwasmethoden hebben gebruikt, waaronder:

  • Het opzetten van online accounts met behulp van valse identiteiten,
  • Software gebruiken om transacties te automatiseren,
  • Gestolen geld storten op rekeningen bij verschillende virtuele valuta-uitwisselingen en darknet-markten om het transactiespoor te verdoezelen,
  • Bitcoin converteren naar andere privé digitale valuta zoals Monero, een praktijk die bekend staat als chain hopping, en
  • Misbruik van in de VS gevestigde zakelijke rekeningen om hun bankactiviteiten te legitimeren

Op grond van een door de rechtbank geautoriseerd huiszoekingsbevel van online accounts die door de twee personen worden beheerd, kregen wetshandhavers uiteindelijk toegang tot een bestand dat was opgeslagen op Lichtensteins cloudopslagaccount en dat de privésleutels bevatte die nodig zijn om toegang te krijgen tot de digitale portemonnee die werd gebruikt om het geld te ontvangen, waardoor de autoriteiten om de rest van meer dan 94.000 bitcoins te recupereren.

Zowel Lichtenstein als Morgan zijn beschuldigd van samenzwering tot het witwassen van geld, waarop een maximumstraf van 20 jaar gevangenisstraf staat, en samenzwering om de VS op te lichten, waarop een maximumstraf van vijf jaar gevangenisstraf staat.

“Vandaag toont de federale wetshandhaving eens te meer aan dat we geld kunnen volgen via de blockchain, en dat we niet zullen toestaan ​​dat cryptocurrency een veilige haven is voor het witwassen van geld of een zone van wetteloosheid binnen ons financiële systeem”, zei assistent-procureur-generaal Kenneth A. Beleefd jr. van de strafafdeling van het ministerie van Justitie. “De arrestaties van vandaag tonen aan dat we een krachtig standpunt zullen innemen tegen degenen die naar verluidt proberen virtuele valuta te gebruiken voor criminele doeleinden.”

David
Rate author
Hackarizona