Wazuh biedt XDR-functionaliteit tegen een prijs waar bedrijven dol op zullen zijn – gratis!

Wazuh Nachrichten

In 2018 bedachten Palo Alto Networks CTO en mede-oprichter Nir Zuk een nieuwe term om de manier te beschrijven die bedrijven de komende jaren nodig hebben om cyberbeveiliging aan te pakken. Die term was natuurlijk uitgebreide detectie en respons (XDR). Het beschreef een uniforme cyberbeveiligingsinfrastructuur die detectie van eindpuntbedreigingen, netwerkanalyse en zichtbaarheid (NAV), toegangsbeheer en meer onder één dak bracht om digitale bedreigingen in realtime te vinden en te neutraliseren.

En Zuks visie op XDR bleek profetisch. In de jaren sinds hij de term bedacht, zijn platforms die gebruikmaken van het XDR-model de facto de leiders van de zakelijke cyberbeveiligingsindustrie geworden. Maar hun schaal en complexiteit plaatsen ze in een productklasse die voor sommige ondernemingen net buiten bereik is.

Gelukkig heeft de open-sourcegemeenschap — zoals vaak — de XDR-leegte opgevuld met een betaalbaar product — omdat het helemaal gratis is. Het heet Wazuh, en het biedt ondernemingen de tools die ze nodig hebben om een ​​aangepaste XDR-oplossing te bouwen die tegelijkertijd voldoet aan hun cyberbeveiligings- en budgettaire behoeften. Hier is hoe.

De belangrijkste kenmerken van een XDR-platform

Hoewel de verschillende implementaties van XDR-oplossingen verschillende functiesets hebben, hebben de meeste XDR-platforms een paar belangrijke kenmerken gemeen. Ze bevatten:

Gegevensanalyse en detectiefunctionaliteit

Veel van de bedreigingsdetectie die door XDR-oplossingen wordt aangeboden, komt in de vorm van gegevensanalyse. Door de logboeken en prestaties van grote systemen te analyseren, is het vaak mogelijk abnormale activiteiten of bedreigingen op te sporen. Om dit te vergemakkelijken, voeren XDR-platforms doorgaans analyses uit van zowel extern als intern verkeer, vergelijken ze prestaties en loggegevens met bekende dreigingsprofielen, en gebruiken ze machine learning-technieken om opkomende dreigingspatronen zoals die van zero-day-aanvallen te detecteren.

Dreigingsonderzoek en actieve respons

XDR-platforms bieden bedrijven niet alleen een manier om potentiële bedreigingen op te sporen. Ze bieden ook hulpmiddelen om IT-specialisten te helpen die bedreigingen te onderzoeken en verschillende tegenmaatregelen te nemen om ze te neutraliseren door middel van actieve reacties. Om dat mogelijk te maken, bieden de meeste XDR-platforms een gecentraliseerd waarschuwingssysteem dat gerelateerde logwaarschuwingen van meerdere systemen in één enkele gebruikersinterface kan groeperen. Die gebruikersinterface kan beheerders ook helpen om op waarschuwingen te reageren door reacties over verschillende eindpunten te orkestreren. Met behulp van die functionaliteit kunnen beheerders bedrijfsbreed beveiligingsbeleid bijwerken als reactie op een gedetecteerde aanval op een enkel eindpunt.

Schaalbaarheid en evolutionair vermogen

Last but not least maken XDR-platforms het voor bedrijven gemakkelijk om nieuwe systemen, technologieën en eindpunten te integreren om ze te beschermen. Dat betekent dat ze zijn gebouwd voor schaalbaarheid en interoperabiliteit met een breed scala aan andere leverancierspecifieke technologieproducten. Op die manier zijn ze een relatief toekomstbestendige oplossing die in de loop van de tijd met een bedrijf meegroeit. Maar ze bevatten ook machine learning-functionaliteiten die hun defensieve capaciteiten helpen zich aan te passen aan een bepaalde technologische omgeving en te verbeteren terwijl ze werken.

Hoe Wazuh XDR-functionaliteit levert

Het briljante van de Wazuh-benadering van XDR is dat het gemakkelijk kan worden geïntegreerd met een verscheidenheid aan andere open-source beveiligingstools. Dat betekent dat bedrijven die het gebruiken het systeem kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften zonder dat complexe en dure licentieovereenkomsten in de weg staan. Bijvoorbeeld, PDQ implementeren om software en patches op werkstations te installeren, MisbruikIPDB om kwaadaardige IP-adressen te detecteren die betrokken zijn bij spamming, hackpogingen en DDoS-aanvallen, en URLhuis om kwaadaardige URL’s te detecteren die worden gebruikt voor de verspreiding van malware.

Maar de kern van de Wazuh XDR-aanpak komt in de vorm van zijn multi-platform bewakingsagent. Het is compatibel met de meeste apparaten dankzij de hoogwaardige OS-ondersteuning. Dat betekent dat bedrijven het kunnen inzetten om eindpuntgegevens te verzamelen zonder dat er heel weinig aanpassingen nodig zijn. Die agenten streamen systeeminformatie terug naar de Wazuh-server, waar het verschillende: anomalie en malwaredetectie routines erop. Op die manier krijgen beheerders direct inzicht in de beveiliging van eindpunten via de gecentraliseerde interface van de server. Maar dat is niet alles.

Door integraties met tools zoals Suricata en OwlH krijgen beheerders krachtige netwerkinbraakdetectie- en visualisatiefuncties. Dat geeft hen hetzelfde soort situationeel bewustzijn dat andere grote XDR-platforms bieden, maar zonder het bijbehorende prijskaartje. En het systeem kan zelfs uitvoeren geautomatiseerde reactie op bedreigingen routines op basis van netwerk- en eindpuntgegevens — actie ondernemen om aanvallen te stoppen zonder dat handmatige tussenkomst vereist is.

En omdat Wazuh een open-sourceoplossing is, biedt het de ultieme schaalbaarheid en evolutionaire mogelijkheden. Het kan al worden geïntegreerd met op beveiliging gerichte machine learning-oplossingen zoals: Amazon’s Macie, waardoor het opgeslagen gegevensbewakingsmogelijkheden krijgt. Maar de mogelijkheid voor extra integraties is eindeloos. Dat betekent dat bedrijven die ervoor kiezen om Wazuh als XDR-oplossing te gebruiken, niet vastzitten aan een bepaald machine learning-systeem en dat ze de evolutionaire mogelijkheden van het systeem kunnen aanpassen aan hun eigen behoeften.

De kritische afhaalrestaurants

Het lijdt weinig twijfel dat de belangrijkste XDR-oplossingen van vandaag de huidige state-of-the-art op het gebied van cyberbeveiliging op bedrijfsniveau vertegenwoordigen. En hun alomvattende benadering van het verdedigen van de digitale bedrijfsinfrastructuur vertegenwoordigt waarschijnlijk ook de toekomst ervan. Dat komt omdat ze de realiteit erkennen dat het beschermen van bedrijfsgegevens en bedrijfsmiddelen betekent dat er echte transparantie is in endpoint-operaties en dat infrastructuurbrede reacties op bedreigingen in een oogwenk mogelijk zijn.

Hoewel XDR vanwege schaalproblemen de markt voor cyberbeveiliging de komende jaren niet zal penetreren, is het feit dat er een open source-oplossing als Wazuh bestaat geen geringe prestatie. Het heeft de kracht om betekenisvolle en effectieve XDR-functionaliteit te bieden aan organisaties van elke omvang. En het is ook flexibel genoeg om zich aan te passen aan veranderende zakelijke behoeften en nieuwe technologie-integraties. Het is niet overdreven om te zeggen dat het een echte game-changer is in de cyberbeveiligingsruimte zoals die vandaag bestaat.

En het beste van alles: het is gratis en groeit snel met de steun van de open-sourcegemeenschap. Het enige dat bedrijven hoeven te doen om hiervan te profiteren, is te investeren in een aantal bescheiden hardware die als controlehub kan dienen, of die ze gewoon kunnen gebruiken Wazuh Cloud. Ze kunnen Wazuh gebruiken om een ​​op maat gemaakt XDR-systeem te maken dat vergelijkbaar is met alles wat nu op de commerciële markt verkrijgbaar is.

En nog beter, ze zullen eindigen met een systeem dat eindeloos aanpasbaar en upgradebaar is – wat inhoudt dat het een systeem is waarin bedrijven kunnen investeren zonder bang te hoeven zijn dat het ooit achterhaald en achterhaald zal zijn.

Er zijn niet veel oplossingen in de wereld van cyberbeveiliging die zo’n claim kunnen maken – waardoor Wazuh een kracht is om rekening mee te houden in de XDR-markt.

David
Rate author
Hackarizona